Ekologické centrum VIANA při Schole Humanitas v Litvínově vyhlásilo v uplynulých měsících soutěže, do kterých se přihlásilo několik desítek škol či zájmových kroužků, stovky účastníků – dětí z mateřských nebo základních škol, dospělých z řad veřejnosti, profesionálních nebo amatérských fotografů z regionu Ústeckého kraje, z celé republiky a dokonce i ze Slovenska.

V polovině února odstartoval 9. ročník vědomostní, korespondenční, soutěže pro žáky 3. – 5. tříd s názvem Život kolem nás. V rámci soutěže jsou po dobu tří měsíců vyhlašovány soutěžní úkoly zaměřené na znalosti z oboru ochrany přírody a životního prostředí, lesa a lesních ekosystémů, vody nebo například odpadového hospodářství. Do soutěže se přihlásilo 285 dětí z 11 tříd osmi škol z regionu Ústeckého kraje. Žáci prvního stupně z Lenešic, Ročova, Meziboří nebo například z Teplic, Děčína či Loun, Mostu a Chomutova tak prostřednictvím zajímavých úkolů, křížovek nebo doplňovaček, skrytých hádanek, spojovače a vědomostních úkolů nebo testů spojených s vyhledáváním informací a spolupráce v malých týmech mají možnost vyhrát některou z atraktivních cen. Soutěž je v aktuálně ve svém druhém kole, výsledky soutěže budou oznámeny v polovině června 2015.

[nggallery id=30]

Ve spolupráci s vodárenskými společnostmi Severočeská vodárenská společnost a.s., Severočeské vodovody a kanalizace a.s., Povodí Ohře s. p., byl vyhlášen již 16. ročník fotografické soutěže pořádané při příležitosti světového Dne vody, který si každoročně připomínáme k 22. březnu, letos s názvem „Voda základ života.“ Do soutěže se v tomto roce zapojilo, ve třech tradičních soutěžních kategoriích 52 autorů z celé České republiky a Slovenska. Porota soutěže pak vybírala vítěze ze 118 zaslaných fotografií. Vernisáž výstavy a vyhlášení vítězů proběhlo ve středu 18. března. Výstava všech zaslaných fotografií potrvá v aule litvínovské Scholy Humanitas do 8. 4. 2015 .

Výsledky fotografické soutěže 2015 – Voda základ života

Kategorie 1 – žáci 1.stupně ZŠ

  • 1.místo – fotografie s názvem: Voda je náš domov, autor: Petr Tomáš z Nového města nad Metují

Kategorie 2 – žáci 2.stupně ZŠ a SŠ

  • 1.místo – fotografie s názvem: Vodní vír, autor: Jindřich Richter z Horního Jiřetína
  • 2.místo – fotografie s názvem: Jiná dimenze, autor: Jakub Panovský z Litvínova

Kategorie 3 – veřejnost

  • 1.místo – fotografie s názvem: IK, autor: Blanka Jedličková z Litvínova
  • 2.místo – fotografie s názvem: Voda-strom-život, autor: Alžběta Chalivopulosová z Brna
  • 3.místo – fotografie s názvem: Zpátky do pravěku, autor: Jindra Haklová

[nggallery id=31]

Malujeme přírodu. To byl název druhého ročníku výtvarné soutěže pro děti z MŠ a 1. tříd ZŠ. Ve dvou kategoriích, dvourozměrných prací (kresba, malba a grafika, kombinované techniky – vystřihovánky, papírové koláže) a prací trojrozměrných, bylo do soutěže zasláno celkem 68 výtvarných děl z osmi mateřských školek nebo školních družin z celého Ústeckého kraje. O vítězi rozhodovali hlasováním účastníci vernisáže fotografické soutěže. Hlavní cenou pro vítěze je realizace zábavného vzdělávacího ekologického programu. Zaslaná výtvarná díla budou vystavena v klubu Scholy Humanitas do 8. 4. 2015. Všechny zaslané práce zveřejníme na našich webových stránkách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook